Karl Ove Knausgard

Ik lees de boeken van Karl Ove Knausgard in zijn serie ‘mijn strijd’ met heel veel plezier. Ik kan wel zeggen dat ik na deel I verslaafd aan zo niet verliefd ben op zijn schrijfstijl en zijn boeiende verhaal over zijn leven. Het voelt soms alsof ik Karl Ove ben. Onderstaande passage geeft ongeveer aan waarom ik zijn boeken hogelijk waardeer. Om zoiets te kunnen schrijven moet je toch wel een heel goede schrijver zijn.

“Ik stond op en slenterde naar de weg, van waar je het hele plaatsje kon overzien. De weelderige, vetgroene weiden tussen de bergwanden, de krans van loofbomen die bij de rivier groeiden, het kleine centrum op de vlakte met zijn handvol winkels en huizen. De fjord waar het aan lag, blauwgroen en volkomen bladstil, de bergen die oprezen aan de andere oever, de paar boerderijen die daar lagen, hoog langs de bergwand met hun witte huizen en rode daken, hun gele en groene velden, alles diep glanzend in het licht van de zon, die net onderging en algauw ver weg de zee in zou verdwijnen. De kale bergwanden boven de boerderijen, donkerblauw, hier en daar bijna zwart, de witte toppen, de heldere hemel daarboven waar de eerste sterren algauw zouden verschijnen, eerst onmerkbaar, vaag oplichtend in het blauw, vervolgens steeds duidelijker tot ze in het donker boven de wereld stonden te blinken en te stralen.

Op deze dingen hadden we geen greep. We konden denken dat onze wereld alles omvatte, we konden druk bezig zijn met onze eigen dingen hier beneden aan de oever, rondrijden met onze auto’s, elkaar opbellen en met elkaar praten, bij elkaar op bezoek gaan, eten en drinken, binnenzitten en ons laten overspoelen door opvattingen en meningen en de lotgevallen van hen die op het tv-scherm verschijnen, in die wonderlijke halfkunstmatige symbiose waarin we leefden, en ons dieper, jaar in jaar uit dieper in slaag laten sussen met het idee dat dat alles was, maar als we dan onze blik naar boven richtten en dit zagen, was de enige mogelijke gedachte die van ongrijpbaarheid en onmacht, want hoe klein en beperkt was dat waarin we ons in slaag lieten sussen eigenlijk niet? O, zeker, de drama’s die we zagen waren groots, de beelden die we in ons opnamen subliem en soms zelf apocalyptisch, alleen, kom nou toch, slaven, welk aandeel hadden we daar eigenlijk in?

Geen.

Maar de sterren blinken boven ons, de zon schijnt, het gras groeit en de aarde, ja, de aarde, die slokt alle leven op en wist alle sporen, spuwt nieuw leven uit in een cascade aan ledematen en ogen, bladeren en nagels, strootjes en staarten, wangen en bont, schors en ingewanden om het vervolgens weer op te slokken. En wat we nooit helemaal begrijpen of niet willen begrijpen, is dat dit buiten ons om gebeurt, dat we daar zelf geen deel aan hebben, dat wij slechts datgene zijn wat groeit en sterft, blind als de golven in de zee.”

Karl Ove Knausgard in deel twee van onze strijd’ “Liefde’ (blz. 456/7)

Een gedachte over “Karl Ove Knausgard

  1. Paul Vesters

    beste Levensfilosoof,

    Karl-Ove Knausgard, ook ik ben gegrepen door zijn verhaal en schrijven. Volgende maand deel 5! Ik kan niet wachten.

    gr. Paul

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>